>
Menu główne:
Babeczki "Noce i dnie"
Oryginalny przepis znajduje się tutaj.
Składniki:
(na ok. 26-
4 łyżki kakao
4 łyżki gorącej wody
120 g drobnego cukru do wypieków
100 g cukru ciemnego muscovado
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 duże jajka
250 g masła o temp. pokojowej
2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki mleka
Na polewę:
350 g cukru pudru, przesianego
200 g serka kremowego typu philadelphia
sok z 1/2 limonki lub 1 łyżka soku z cytryny
dowolna posypka do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kakao i wodę umieścić w małej miseczce, rozetrzeć grzbietem łyżki na pastę. Odstawić na chwilę.
Masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Dodać cukier, dalej ucierając. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do gładkości po każdym dodaniu. Dodać pastę z kakao, aromat waniliowy i zmiksować.
Do masy maślanej dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać, dolewając 2 łyżki mleka. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać dodatkową łyżkę mleka.
Ciasto nałożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami, rozdzielając je równo pomiędzy papilotki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć na kratkę, przestudzić.
Przy pomocy miksera utrzeć serek z cukrem pudrem. Dodać sok do smaku. Gotową polewą udekorować wystudzone babeczki. Udekorować.