>
Menu główne:
Zupa serowa z grzankami
Ma delikatną, kremową konsystencję i wspaniale rozgrzewa.
Składniki:
2 serki topione śmietankowe
1 serek topiony pieczarkowy
200 g chudej mielonej wieprzowiny
100 g pieczarek
1 marchewka
1 mały por
1 kostka rosołowa warzywna
1 jajko
2-
2 łyżki mleka
1 łyżka dowolnej musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 czerstwe bułki pszenne
mąka kukurydziana (do obtaczania kulek)
sól, pieprz kolorowy, przyprawa do mięsa mielonego (wedle uznania)
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka oleju słonecznikowego
Wykonanie:
Bułki pszenne pokroić w kostkę ok. 1cm x 1 cm i piec w 180 stopniach C na złoty kolor.
Pieczarki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę a pora w półplasterki.
Mięso wymieszać z jajkiem, musztardą, otrębami lub bułką tartą, mlekiem, 1 łyżką natki pietruszki; doprawić solą i pieprzem.
Z mięsa formować niewielkie kulki, obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
W garnku zagotować 1 litr wody i rozpuścić kostkę rosołową. Dodać usmażone kulki mięsne i gotować.
Na patelni ze smażenia mięsa podsmażyć pieczarki, pora i marchewkę -
Na patelni rozpuścić serki topione, dodając kilka łyżek gotującego się wywaru. Mieszać i gotować dopóki serki się nie rozpuszczą; dodać do wywaru w garnku. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 15 minut.
Z zupy wyciągnąć ziele angielskie. Zupę podawać gorącą posypaną natką pietruszki i grzankami.