Zupa serowa z grzankami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa serowa z grzankami

Ma delikatną, kremową konsystencję i wspaniale rozgrzewa.

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 2 serki topione śmietankowe

  • 1 serek topiony pieczarkowy

  • 200 g chudej mielonej wieprzowiny

  • 100 g pieczarek

  • 1 marchewka

  • 1 mały por

  • 1 kostka rosołowa warzywna

  • 1 jajko

  • 2-3 łyżki otrąb owsianych lub bułki tartej

  • 2 łyżki mleka

  • 1 łyżka dowolnej musztardy

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 czerstwe bułki pszenne

  • mąka kukurydziana (do obtaczania kulek)

  • sól, pieprz kolorowy, przyprawa do mięsa mielonego (wedle uznania)

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego



Wykonanie:

Bułki pszenne pokroić w kostkę ok. 1cm x 1 cm i piec w 180 stopniach C na złoty kolor.

Pieczarki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę a pora w półplasterki.

Mięso wymieszać z jajkiem, musztardą, otrębami lub bułką tartą, mlekiem, 1 łyżką natki pietruszki; doprawić solą i pieprzem.
Z mięsa formować niewielkie kulki, obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

W  garnku zagotować 1 litr wody i rozpuścić kostkę rosołową. Dodać usmażone kulki mięsne i gotować.

Na patelni ze smażenia mięsa podsmażyć pieczarki, pora i marchewkę - przełożyć do garnka. Dodać ziele angielskie i gotować, aż marchewka będzie miękka.

Na patelni rozpuścić serki topione, dodając kilka łyżek gotującego się wywaru. Mieszać i gotować dopóki serki się nie rozpuszczą; dodać do wywaru w garnku. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 15 minut.

Z zupy wyciągnąć ziele angielskie. Zupę podawać gorącą posypaną natką pietruszki i grzankami.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego