>
Menu główne:
Zupa dyniowa
Świetnie sprawdzi się tu dynia odmiany Hokkaido. Przepis zaczerpnęłam stąd.
Składniki:
600 g grubo startej dyni
1 l bulionu wołowego
1 posiekana cebula
2 łyżki masła
150 ml białego, półwytrawnego wina
200 ml śmietany kremówki
1 mały surowy ziemniak (starty na grubych oczkach)
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (wedle uznania)
Ponadto:
grzanki do podania
prażone pestki dyni do podania
olej z pestek dyni do podania
Wykonanie:
W garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać dynię i krótko podsmażyć. Zalać winem i bulionem, gotować, aż dynia będzie bardzo miękka (ok. 20 minut). Dodać startego ziemniaka i chwilkę podgotować, zestawić garnek z palnika, zupę zmiksować blenderem. Dodać kremówkę, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i octem balsamicznym.
Podawać z grzankami, pestkami dyni (prażonymi na suchej patelni) i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.