Zupa dyniowa - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa dyniowa

Świetnie sprawdzi się tu dynia odmiany Hokkaido. Przepis zaczerpnęłam stąd.

 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 600 g grubo startej dyni

  • 1 l bulionu wołowego

  • 1 posiekana cebula

  • 2 łyżki masła

  • 150 ml białego, półwytrawnego wina

  • 200 ml śmietany kremówki

  • 1 mały surowy ziemniak (starty na grubych oczkach)

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (wedle uznania)


Ponadto:

  • grzanki do podania

  • prażone pestki dyni do podania

  • olej z pestek dyni do podania

Wykonanie:

W garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać dynię i krótko podsmażyć. Zalać winem i bulionem, gotować, aż dynia będzie bardzo miękka (ok. 20 minut). Dodać startego ziemniaka i chwilkę podgotować, zestawić garnek z palnika, zupę zmiksować blenderem. Dodać kremówkę, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i octem balsamicznym.

Podawać z grzankami, pestkami dyni (prażonymi na suchej patelni) i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego