>
Menu główne:
Ziemniaki po cabańsku
Zainspirowana tym przepisem, stworzyłam poniższą, zmodyfikowaną wersję tej pysznej potrawy :)
Składniki:
(na 5-
6-
2 kg ziemniaków
1 kg marchewki
3 cebule
250 g wędzonego cienkiej kiełbasy
1 podwójna pierś z kurczaka
kilka łyżek świeżych, posiekanych ziół (natka pietruszki, koperek, szałwia, rozmaryn, bazylia majeranek)
sól, sól czosnkowa, świeżo mielony kolorowy pieprz, pieprz cayenne, suszone zioła prowansalskie
1 kostka rosołowa na wędzonym boczku (opcjonalnie)
odrobina oleju do smażenia + do wysmarowania formy
1-
Wykonanie:
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać w półplasterki, liście kapusty pokroić w dosyć grube paski.
Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w paski; doprawić solą czosnkową, pieprzem cayenne, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Usmażyć na odrobinie oleju. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Wysokie naczynie do zapiekania wysmarować olejem przy pomocy pędzelka. Na dnie naczynia ułożyć połowę kapusty, a potem kolejno:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Na wierzchu równomiernie rozłożyć masło i resztę kapusty.
Całość przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 3 godziny. W połowie pieczenia można podlać rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody kostką rosołową.
Podawać z dowolną surówką.