Zapiekanka makaronowo-warzywna z salami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zapiekanka makaronowo-warzywna z salami

 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 200 g makaronu kolanka

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 średnie cukinie, pokrojone w 1 cm kostkę

  • 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę

  • 1 mały por, pokrojony w cienkie półplasterki

  • 1 ząbek czosnku

  • 150 g salami pepperoni

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 150 g tartej mozzarelli

  • 4-6 łyżek tartego parmezanu

  • masło do natłuszczenia formy

  • sól, pieprz (wedle uznania)

  • beszamel (rzadki)

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę i przez ok. 5 minut smażyć cukinię; od czasu do czasu zamieszać, następnie dodać pokrojone w paski salami, paprykę oraz pora i smażyć, aż papryka zmięknie. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku; odstawić.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć do garnka w którym się gotował. Dodać podsmażone wcześniej składniki i natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania.

Zapiekankę polać beszamelem i posypać mozzarellą.

Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika posypać parmezanem.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego