>
Menu główne:
Zapiekanka makaronowo-
Składniki:
200 g makaronu kolanka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie cukinie, pokrojone w 1 cm kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
1 mały por, pokrojony w cienkie półplasterki
1 ząbek czosnku
150 g salami pepperoni
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
150 g tartej mozzarelli
4-
masło do natłuszczenia formy
sól, pieprz (wedle uznania)
beszamel (rzadki)
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę i przez ok. 5 minut smażyć cukinię; od czasu do czasu zamieszać, następnie dodać pokrojone w paski salami, paprykę oraz pora i smażyć, aż papryka zmięknie. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku; odstawić.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć do garnka w którym się gotował. Dodać podsmażone wcześniej składniki i natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania.
Zapiekankę polać beszamelem i posypać mozzarellą.
Piec przez 15-