Zalewajka świętokrzyska - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zalewajka świętokrzyska


 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 5-6 średnich ziemniaków

  • 5-6 plastrów wędzonego boczku lub pół pętka wiejskiej kiełbasy

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 150 ml śmietany kremówki 18 %

  • 1 szklanka żuru

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • sól, świeżo mielony czarny pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem obranych ząbków czosnku,  ziela angielskiego i liści laurowych. Gdy będą prawie miękkie, wlać żur wymieszany ze śmietaną. Zagotować.

Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy.
Na wytopionym tłuszczu podsmażyć na rumiano pokrojoną w drobną kostkę cebulę i również dodać do zupy.

Całość pogotować jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące. Można posypać dodatkowo prażoną cebulką
.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego