>
Menu główne:
Zalewajka świętokrzyska
Składniki:
5-
5-
1 średniej wielkości cebula
150 ml śmietany kremówki 18 %
1 szklanka żuru
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, świeżo mielony czarny pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem obranych ząbków czosnku, ziela angielskiego i liści laurowych. Gdy będą prawie miękkie, wlać żur wymieszany ze śmietaną. Zagotować.
Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy.
Na wytopionym tłuszczu podsmażyć na rumiano pokrojoną w drobną kostkę cebulę i również dodać do zupy.
Całość pogotować jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące. Można posypać dodatkowo prażoną cebulką.