>
Menu główne:
Tarta z oliwkami i sosem śmietanowym
Składniki:
(na ok. 6-
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
125 g masła lub margaryny
Do obłożenia:
kilka plasterków salami
100 g tartej goudy
kilkanaście zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową
Na sos:
5 łyżek kwaśnej śmietany 12 %
100 ml mleka
2 jajka
50 g tartego parmezanu
sól, pieprz kolorowy, zioła prowansalskie (wedle uznania)
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, posiekaną margarynę oraz sól. Starannie zagnieść. Ciasto podsypywać mąką i wałkować; wyłożyć nim formę do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem, wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie tartę włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Do miski wbić jajka, roztrzepać z solą, pieprzem i ziołami. Następnie dodać śmietanę i parmezan, dokładnie ubić.
Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika, ułożyć na niej plasterki salami oraz oliwki. Zalać sosem śmietanowym i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 25-