Szparagi zapiekane z szynką - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Szparagi zapiekane z szynką

 

Składniki:

(na 3 porcje)


  • 6 białych szparagów

  • 6 plastrówszynki szwarcwaldzkiej

  • sok z 1 limonki

  • skórka otarta z 1 limonki

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki świeżo posiekanego tymianku

  • 2 łyżki cukru

  • 6 łyżek świeżo startego parmezanu

  • sól, świeżo mielony czarny pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:


Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końce, opłukać. Gotować ok. 15 minut w osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki masła, 2 łyżkek cukru i soku z limonki.

Ugotowane szparagi owinąć plastrami szynki i ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Pozostałe masło rozpuścić w rondelku, podsmażyć skórkę z limonki, dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem polać szparagi; posypać parmezanem i zapiekać ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Od razu podawać.






 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego