>
Menu główne:
Szparagi zapiekane z szynką
Składniki:
6 białych szparagów
6 plastrówszynki szwarcwaldzkiej
sok z 1 limonki
skórka otarta z 1 limonki
3 łyżki masła
3 łyżki świeżo posiekanego tymianku
2 łyżki cukru
6 łyżek świeżo startego parmezanu
sól, świeżo mielony czarny pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końce, opłukać. Gotować ok. 15 minut w osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki masła, 2 łyżkek cukru i soku z limonki.
Ugotowane szparagi owinąć plastrami szynki i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Pozostałe masło rozpuścić w rondelku, podsmażyć skórkę z limonki, dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem polać szparagi; posypać parmezanem i zapiekać ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Od razu podawać.