>
Menu główne:
Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej (lub 1 mała)
1 cebula
3 ogórki konserwowe
1 czerwona lub żółta papryka konserwowa (lub świeża)
1 pomidor
kilka rzodkiewek
3 łyżki białego octu winnego (lub 3 łyżki zalewy z papryki konserwowej)
3 łyżki majonezu
5 łyżek naturalnego serka homogenizowanego
sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)
Wykonanie:
Kapustę opłukać i drobno poszatkować i przełożyć do salaterki.
Ogórki, paprykę, pomidora, rzodkiewki i cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do kapusty.
Przygotować sos: majonez wymieszać z serkiem homogenizowanym i octem winnym (lub zalewą z papryki). Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę, wymieszać; odstawić do lodówki na ok. 10 minut.