Sos salmoriglio - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Sos salmoriglio

 

Składniki:


  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka oregano

  • sok z połowy cytryny

  • 1 łyżeczka białego octu winnego

  • 1/4 łyżeczki soli

  • pieprz czarny (wedle uznania)

Wykonanie:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozetrzeć w moździerzu wraz z solą. Dolać oliwę, następnie - cały czas mieszając - dolać sok z cytryny oraz ocet winny.
Dodać natkę pietruszki oraz oregano i dokładnie wymieszać. Doprawić wedle uznania pieprzem.

Pasuje do grillowanych mięs i ryb.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego