Śledzie z pieprzem cytrynowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Śledzie z pieprzem cytrynowym


Składniki:

(na słoik o pojemności 1litra)

  • 500 g śledzi solonych w płatach (matiasów)

  • 2 cebule


Zalewa:

  • 200 ml zimnej wody

  • 1/2 szklanki białego octu winnego

  • 1/2 szklanki ciemnego octu balsamicznego

  • 1 łyżka sosu sojowo - grzybowego

  • 1/2 łyżki cukru

  • 4 łyżki pieprzu cytrynowego



Wykonanie:

Śledzie opłukać i osuszyć. Każdego płata przekroić na dwie części.

Cebule obrać, pokroić w półplasterki.

W słoiku układać na przemian cebulę i śledzie - ostatnią warstwą powinna być cebula. Całość lekko ugnieść.

Z podanych składników przygotować zalewę i wlać do śledzi - powinny być w całości zakryte płynem.
Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na 2-3 dni.
Podawać z pieczywem. Przed podaniem można jeszcze posypać pieprzem cytrynowym.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego