Sernik wiedeński - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Sernik wiedeński


 

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 23 cm)

  • 1 kg dwukrotnie zmielonego, półtłustego twarogu (może być gotowy twaróg sernikowy w wiadereczku)

  • 6 jajek

  • 1/2 kostki miękkiego masła lub margaryny

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 1 opakowaniu cukru waniliowego

  • 3/4 szklanki cukru

  • kilka kropel aromatu waniliowego

  • kilka kropel aromatu śmietankowego

  • dowolne bakalie (np. rodzynki, skórka pomarańczowa)

  • masło do wysmarowania formy

  • bułka tarta do wysypania formy

Wykonanie:

Bakalie pokropić aromatem śmietankowym oraz waniliowym, wymieszać i odstawić.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
Stopniowo - cały czas ubijając - dodawać twaróg, masło i budyń. Na końcu dodać bakalie. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy.

Masę wlać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy.
Piec 1 h w temperaturze 170 stopni C. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku.

Sernik można przed pieczeniem przykryć folią aluminiową, aby pozostał jasny.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego