>
Menu główne:
Sałatka z kurczakiem i porem
Składniki:
(na ok 6 porcji)
2 piersi kurczaka
1 mały por
puszka kukurydzy
garstka rodzynków
garść orzeszków ziemnych (niesolonych)
2 łyżki przyprawy do gyrosa
300 ml bulionu drobiowego (opcjonalnie)
Na sos:
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Mięso oczyścić, opłukać, natrzeć dokładnie przyprawą do gyrosa. Bulion lub wodę zagotować, włożyć mięso i gotować do miękkości, odcedzić (wywar można pozostawić np. na zupę), wystudzić i pokroić w kostkę; przełożyć do miski.
Pora opłukać, białą część pokroić w cienkie półplasterki, przełożyć na sitko i sparzyć. Orzeszki uprażyć na suchej patelni, drobno posiekać. Rodzynki sparzyć, wystudzić i drobno posiekać.
Kukurydzę odsączyć z zalewy i wraz z pozostałymi składnikami dodać do kurczaka.
Przygotować sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Polać sałatkę i wymieszać. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.