>
Menu główne:
Sałatka z kapusty na ciepło
Składniki:
pół główki małej, białej kapusty
1 cebula
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz czarny (wedle uznania)
2 ziarnka ziela angielskiego
2 liście laurowe
kilka goździków
2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie; może być suszony)
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Marchewkę i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach; dodać do zeszklonej cebuli. Kapustę drobno pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koperek. Dokładnie wymieszać, podawać gorące.
Surówka pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do ryb.