Sałatka z ciecierzycy - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Sałatka z ciecierzycy


 

Składniki:

(na 4-6 porcji)

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy

  • 5-8 suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w paski

  • pół zielonej lub czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę

  • kilka pokrojonych w plasterki czarnych oliwek


Na dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżka czerwonego octu winnego

  • 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej

  • 1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej

  • 1 łyżka kuminu

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)


Wykonanie:

Ciecierzycę wymieszać z pozostałymi składnikami.

Przygotować dressing, polać nim sałatkę i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Sałatkę można podawać zarówno za zimno jak i na ciepło.

Sałatka pasuje także do grillowanych i pieczonych mięs.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego