>
Menu główne:
Sałatka z ciecierzycy
Składniki:
300 g ugotowanej ciecierzycy
5-
pół zielonej lub czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
kilka pokrojonych w plasterki czarnych oliwek
Na dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej
1 łyżka kuminu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)
Wykonanie:
Ciecierzycę wymieszać z pozostałymi składnikami.
Przygotować dressing, polać nim sałatkę i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Sałatkę można podawać zarówno za zimno jak i na ciepło.
Sałatka pasuje także do grillowanych i pieczonych mięs.