Sałatka Cezar - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Sałatka Cezar

Pasuje jako przekąska ale dzięki grzankom jest na tyle sycąca, że może stanowić również danie główne.

 

Składniki:
(na ok. 4 porcje)

  • 300 g sałaty lodowej lub mieszanych sałat (lodowa, dębowa, lollo bianco, lollo rosso)

  • 3 małe pomidory

  • 2 filety z kurczaka

  • 2  kajzerki

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 2 jajka

  • sól, biały pieprz, pieprz cayenne (wedle uznania)


Na sos:

  • 3 łyżki octu balsamicznego

  • pół kubeczka gęstego jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, biały pieprz (wedle uznania)

  • kilka kropel sosu worcester

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Ponadto:

  • olej do smażenia

  • wiórki parmezanu do posypania

Wykonanie:

Kajzerki pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze do pieczenia i piec w 180 stopniach C do zrumienienia. Pod koniec pieczenia można je posypać parmezanem.
Filety opłukać, obrać, podzielić na cienkie kotlety. Rozbić lekko tłuczkiem. Doprawić solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne.
Panierować dwukrotnie w mące kukurydzianej, roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Sałatę opłukać, porwać lub pokroić nożem do sałaty; przełożyć do miski.
Pomidory oraz usmażone filety pokroić w kostkę  - dodać do sałaty.

Przygotować sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki.

Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem i dopiero wtedy posypać grzankami i wiórkami parmezanu.
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego