>
Menu główne:
Sajgonki z warzywami
Składniki:
1 cebula
1 por (biała część)
2 ząbki czosnku
3 marchewki
6-
100 g makaronu sojowego nitki lub wstążki
mała puszka kukurydzy
mała puszka kiełków fasoli mung
szklanka posiekanych pędów bamsusa
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
6 liści kapusty pekińskiej
6 łyżek sosu sojowo-
ok. 4 łyżek przyprawy 5 smaków
ok. 5 łyżek sosu Tao Tao z chili
4 łyżki octu ryżowego
4 łyżki oleju sezamowego
odrobina pieprzu syczuańskiego
kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
2 jajka
papier ryżowy
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora pokroić w krążki, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Imbir obrać i drobno posiekać, marchewkę obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryki opłukać, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Grzyby mun zalać wrzątkiem. Po 5 minutach odsączyć i pokroić je w paski.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać czosnek; chwilę smażyć. Następnie dodać pora, pędy bambusa, grzyby mun, paprykę i marchewkę, smażyć aż warzywa lekko zmiękną. Dodać imbir, przyprawę 5 smaków, sos sojowo-
Makaron włożyć do rondelka z wrzątkiem, dodać ocet ryżowy, wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie makaron odcedzić i wymieszać z farszem.
Płaty papieru ryżowego moczyć w letniej wodzie, układać na nich farsz i zwijać, jak krokiety. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Podawać z sosem Tao Tao z ananasem.