>
Menu główne:
Ryba po grecku
Czyli ryba z warzywami :)
Składniki:
(na 8 porcji)
8 filetów rybnych
6 średnich marchewek
3 średnie korzenie pietruszki,
1 mały seler
5 główek cebuli
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz biały, cukier (wedle uznania)
bułka tarta
mąka kukurydziana
2 jajka
olej do smażenia
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w półtalarki.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć starte warzywa. Po kilku minutach przykryć pokrywką i poddusić.
W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać olej. Rybę doprawić solą i białym pieprzem. Panierować w mące, jajku i bułce; smażyć na rozgrzanej patelni. Usmażone kawałki odkładać na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Warzywa podlać 1/2 szklanki wody i dusić.
Po usmażeniu filetów, podsmażyć cebulę; dodać do pozostałych warzyw. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić odrobiną cukru i podlać znowu 1/2 szklanki wody. Dusić do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Sok z warzyw musi odparować na tyle, by warzywa miały dość ścisłą konsystencję.