Polędwiczki drobiowe z sosem cytrynowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Polędwiczki drobiowe z sosem cytrynowym

 

Składniki:

(na 2 porcje)


  • 4 polędwiczki z kurczaka

  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej

  • ok. 20 ml mleka

  • 1 żółtko

  • olej do głębokiego smażenia

  • sól, przyprawa 5 smaków (wedle uznania)


Na sos:

  • ok. 100 ml bulionu drobiowego

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

  • 0,5 łyżki cukru trzcinowego

  • 0,5 łyżeczki startego korzenia imbiru

  • 1/4 szklanki soku z cytryny

  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego

  • sól, (wedle uznania)

Wykonanie:


W rondelku rozmieszać mąkę kukurydzianą z sokiem cytrynowym, dodać cukier, sos sojowy, bulion i przyprawy. Dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki. Gotować na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje.

W miseczce roztrzepać żółtko, wlać mleko, dodać mąkę i przyprawy, wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.

Polędwiczki opłukać i osuszyć, zanurzyć w przygotowanym cieście. W woku rozgrzać olej. Smażyć mięso, aż nabierze złocistego koloru. Osuszyć na papierowym ręczniku.

Polędwiczki podawać z przygotowanym sosem, ryżem i mieszanką sałat z dodatkiem oleju sezamowego, sosu sojowego i octu ryżowego.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego