>
Menu główne:
Polędwiczki drobiowe z sosem cytrynowym
Składniki:
4 polędwiczki z kurczaka
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
ok. 20 ml mleka
1 żółtko
olej do głębokiego smażenia
sól, przyprawa 5 smaków (wedle uznania)
Na sos:
ok. 100 ml bulionu drobiowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
0,5 łyżki cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki startego korzenia imbiru
1/4 szklanki soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego jasnego
sól, (wedle uznania)
Wykonanie:
W rondelku rozmieszać mąkę kukurydzianą z sokiem cytrynowym, dodać cukier, sos sojowy, bulion i przyprawy. Dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki. Gotować na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
W miseczce roztrzepać żółtko, wlać mleko, dodać mąkę i przyprawy, wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
Polędwiczki opłukać i osuszyć, zanurzyć w przygotowanym cieście. W woku rozgrzać olej. Smażyć mięso, aż nabierze złocistego koloru. Osuszyć na papierowym ręczniku.
Polędwiczki podawać z przygotowanym sosem, ryżem i mieszanką sałat z dodatkiem oleju sezamowego, sosu sojowego i octu ryżowego.