Pizza z salami i pesto - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Pizza z salami i pesto

 

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • letnia woda

  • oliwa z oliwek


Sos:

  • pół puszki pomidorów w kawałkach bez skórki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka oregano

  • sól, pieprz, cukier (wedle uznania)


Wierzch:

  • 6-8 plastrów salami

  • 5 łyżek pesto

  • 1 kulka mozzarelli

  • 2 łyżki marynowanych cebulek perłowych

  • 1 średniej wielkości pomidor

  • 4 łyżki świeżo utartego parmezanu

  • oregano i bazylia do posypania


Wykonanie:


Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać rozdrobnione drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dodawać stopniowo wodę i wyrabiać. Następnie pięściami wgnieść ok. 4 łyżek oliwy (w razie potrzeby dodać więcej). Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i aksamitne w dotyku.

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Sos:

W rondelku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli, dodać pomidory. Gotować ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano.

Ciasto rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia pizzy i uformować brzeg. Posmarować sosem i ułożyć poszczególne składniki: salami, cebulki, pokrojone w plastry: pomidora i mozzarellę. Na wierzchu rozsmarować pesto. Całość posypać oregano i bazylią.

Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Zaraz po wyjęciu posypać parmezanem. Pokroić na kawałki i od razu podawać.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego