>
Menu główne:
Pizza z salami i pesto
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
letnia woda
oliwa z oliwek
Sos:
pół puszki pomidorów w kawałkach bez skórki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz, cukier (wedle uznania)
Wierzch:
6-
5 łyżek pesto
1 kulka mozzarelli
2 łyżki marynowanych cebulek perłowych
1 średniej wielkości pomidor
4 łyżki świeżo utartego parmezanu
oregano i bazylia do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać rozdrobnione drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dodawać stopniowo wodę i wyrabiać. Następnie pięściami wgnieść ok. 4 łyżek oliwy (w razie potrzeby dodać więcej). Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i aksamitne w dotyku.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Sos:
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli, dodać pomidory. Gotować ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano.
Ciasto rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia pizzy i uformować brzeg. Posmarować sosem i ułożyć poszczególne składniki: salami, cebulki, pokrojone w plastry: pomidora i mozzarellę. Na wierzchu rozsmarować pesto. Całość posypać oregano i bazylią.
Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Zaraz po wyjęciu posypać parmezanem. Pokroić na kawałki i od razu podawać.