>
Menu główne:
Pizza z kiełbasą chorizo
Składniki:
(na 2 pizze)
Ciasto:
3 szklanki mąki
7 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
1 puszka pomidorów w kawałkach bez skórki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól (wedle uznania)
Wierzch:
1 kiełbaska chorizo pokrojona w plasterki
kilka plasterków parmezanu
1 kulka mozzarelli pokrojona w plasterki
3-
3-
kilka zielonych oliwek z pestkami
oregano i bazylia do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i sól. Wymieszać. Dodawać stopniowo wodę i wyrabiać. Następnie pięściami wgnieść oliwę (w razie potrzeby dodać więcej). Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i aksamitne w dotyku.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Sos:
Pomidory wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.
Ciasto rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia pizzy i uformować brzeg. Posmarować sosem i ułożyć poszczególne składniki. Całość posypać oregano i bazylią.
Piec ok. 8-