>
Menu główne:
Pasztet z pieczarek
Składniki:
1 kg pieczarek
3 cebule
2 szklanki otrąb owsianych
4 jajka (białka + żółtka)
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz (wedle uznania)
kilka wiórków masła
natka pietruszki
Wykonanie:
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie odparować na suchej patelni. Gdy sok odparuje, do pieczarek dodać łyżkę masła i jeszcze chwilę smażyć, aż do zrumienienia; przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić na patelni na której smażyły się pieczarki; przełożyć do miski. Do pieczarek i cebuli dodać otręby, sól, pieprz, pietruszkę oraz żółtka; wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Pianę delikatnie wmieszać do masy. Masę włożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką. Na wierzchu położyć kilka wiórków masła. Piec ok. 1 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Podawać na zimno.