>
Menu główne:
Pasztet z cukinii
Smakowity, pachnący, w zasadzie można jeść go nawet samego :) Przepis zaczerpnięty stąd.
Składniki:
2 średnie cukinie
ok. 150 g ugotowanej kaszy bulgur
1 biała cebula
ok. 1,5 szklanki bułki tartej
3 gałązki rozmarynu
3 żółtka + 3 białka jajek
ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
ok. 6-
sól, pieprz, papryka wędzona, sos Worcestershire (wedle uznania)
Wykonanie:
Cukinie opłukać, odkroić końce, utrzeć na tarce o drobnych oczkach i lekko odsączyć. W dużej misce połączyć cukinię, ugotowaną kaszę, bułkę, oliwę, posiekany rozmaryn i przyprawy. Obie cebule i papryczki zmiksować lub bardzo drobno poszatkować i dodać do reszty składników. Wymieszać i sprawdzić, czy pasztet jest wystarczająco doprawiony -
Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do masy. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (z termoobiegiem), aż wierzch pasztetu będzie złoty.
Podawać na ciepło lub zimno.