Pasta rzymska - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Pasta rzymska czyli farfalle z szynką i pieczarkami

 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 500 g makaronu farfalle

  • słoik krojonych pieczarek marynowanych w zalewie naturalnej (450 ml)

  • 300 g szynki

  • 300 ml śmietany kremówki 18 %

  • 1 duża cebula

  • kostka z oliwą z oliwek i ziołami Knorr

  • sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)

  • oliwa z oliwek



Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę.
Szynkę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Podsmażyć chwilę. Dodać odsączone z zalewy pieczarki, rosołek i pieprz. Dusić aż cebula zmięknie. Następnie dodać kremówkę i chwilę pogotować, aż odrobinę zgęstnieje. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie; wymieszać z przygotowanym sosem.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego