Bakalie namoczyć, w razie potrzeby osuszyć, pokroić niezbyt drobno.
Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego mleka powoli wlewać jajka roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.
Sitko wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na sitku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki.
Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem (można to zrobić mikserem). Dodać bakalie do masy.
Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki na min. 4 godziny. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.