>
Menu główne:
Paluszki wiedźmy
Doskonałe na Halloween. Lekko przeze mnie zmodyfikowany przepis pochodzi stąd.
Składniki:
(na ok. 55 sztuk)
225 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
płatki migdałowe
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz płatków migdałowych) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, formować dosyć cienkie palce (w piekarniku urosną), na końcu wciskając płatek migdałowy w miejsce paznokcia.
Piec ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Studzić na kratce.