Paluszki wiedźmy - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Paluszki wiedźmy

Doskonałe na Halloween. Lekko przeze mnie zmodyfikowany przepis pochodzi stąd.

 

Składniki:
(na ok. 55 sztuk)

  • 225 g miękkiego masła

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

  • 2 i 2/3 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka soli

  • płatki migdałowe

Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz płatków migdałowych) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, formować dosyć cienkie palce (w piekarniku urosną), na końcu wciskając płatek migdałowy w miejsce paznokcia.

Piec ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Studzić na kratce.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego