Paluchy krucho-drożdżowe - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Paluchy krucho-drożdżowe

Oryginalny przepis pochodzi stąd.

 

Składniki:
(na ok. 40 sztuk)

  • 250 g mąki pszennej

  • 60 g masła

  • 2 żółtka

  • 1 jajko

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • szczypta soli

  • mak, kminek, sezam, sól morska do posypania

  • białko do smarowania

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę przesiać i posiekać z masłem.
Dodać żółtka, jajko, śmietanę, roztarte drożdże i sól.
Połączyć wszystkie składniki w dosyć luźne ciasto. Z ciasta uformować cienkie wałeczki, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać makiem lub kminkiem i pokroić w paluszki o długości około 10cm.
Paluszki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, aż się zarumienią (ok. 15 minut).


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego