>
Menu główne:
Paluchy krucho-
Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Składniki:
(na ok. 40 sztuk)
250 g mąki pszennej
60 g masła
2 żółtka
1 jajko
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
mak, kminek, sezam, sól morska do posypania
białko do smarowania
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę przesiać i posiekać z masłem.
Dodać żółtka, jajko, śmietanę, roztarte drożdże i sól.
Połączyć wszystkie składniki w dosyć luźne ciasto. Z ciasta uformować cienkie wałeczki, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać makiem lub kminkiem i pokroić w paluszki o długości około 10cm.
Paluszki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, aż się zarumienią (ok. 15 minut).