Mini kotleciki z warzywami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Mini kotleciki z warzywami

 

Składniki:

(na 5-6 porcji)

  • 400 g mielonej wieprzowiny

  • 4-6 pieczarek

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 6-8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obranych i pokrojonych w plastry

  • 6 suszonych pomidorów

  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej

  • 2 marchewki

  • 1 szklanka drobnej brukselki

  • 1 czerwona papryka

  • garść świeżych listków tymianku

  • garść świeżych listków szałwii

  • 2 łyżki sosu sojowego lub sojowo-grzybowego

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 2 łyżki mleka

  • 3 łyżki oleju

  • vegeta, pieprz, ostra mielona papryka (wedle uznania)

Wykonanie:

1 cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, pieczarki oczyścić i drobno posiekać; dodać do mięsa. Doprawić pieprzem, vegetą, pietruszką i majerankiem. Dodać sos sojowy, tartą bułkę i mleko. Masę dobrze wyrobić. Formować niewielkie kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotobrązowego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym i odstawić w ciepłe miejsce.

Pozostałe warzywa obrać i opłukać (poza kukurydzą konserwową, ziemniakami i pomidorami). Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, miąższ pokroić w kostkę; marchewkę pokroić w plastry a cebulę na ósemki. Podsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa. Na końcu dodać ziemniaki, kukurydzę i pokrojone w paski  pomidory. Doprawić vegetą, pieprzem i papryką. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyć usmażone kotleciki, a na nich zioła: tymianek, szałwię i rozmaryn. Całość zalać bulionem.

Zapiekać ok. 25 minut pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Podawać z zieloną sałatą bądź mizerią ze świeżych ogórków.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego