Marynowane pomidorki koktajlowe - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przetwory > przepisy

Marynowane pomidorki koktajlowe

 

Składniki:

  • 1 kg pomidorków koktajlowych (najlepiej czerwonych i żółtych)


Na marynatę:

  • 500 lml wody

  • 1 łyżka soli

  • 2 łyżki cukru

  • 1/3 szklanki octu winnego (białego lub czerwonego)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • ziarna kolorowego pieprzu, świeży rozmaryn, ząbki czosnku, liście laurowe, suszone papryczki peperoncino

Wykonanie:

Pomidorki opłukać, osuszyć, oberwać szypułki. Przygotować słoiki, umyć je wraz z zakrętkami we wrzącej wodzie, osuszyć albo wyprażyć w piekarniku.

Do każdego słoika włożyć na dno 2 gałązki umytego i osuszonego rozmarynu, kilkanaście ziaren pieprzu, obrane ząbki czosnku, po jednej papryczce i liść laurowy. Słoiki napełnić pomidorami.

Przygotować zalewę: do wody dodać cukier i sól, doprowadzić do wrzenia, dodać ocet i oliwę, gotować 5 minut. Gorącą zalewą zalać pomidory, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem i wystudzić.






 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego