>
Menu główne:
Marynowane pomidorki koktajlowe
Składniki:
1 kg pomidorków koktajlowych (najlepiej czerwonych i żółtych)
Na marynatę:
500 lml wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
1/3 szklanki octu winnego (białego lub czerwonego)
2 łyżki oliwy z oliwek
ziarna kolorowego pieprzu, świeży rozmaryn, ząbki czosnku, liście laurowe, suszone papryczki peperoncino
Wykonanie:
Pomidorki opłukać, osuszyć, oberwać szypułki. Przygotować słoiki, umyć je wraz z zakrętkami we wrzącej wodzie, osuszyć albo wyprażyć w piekarniku.
Do każdego słoika włożyć na dno 2 gałązki umytego i osuszonego rozmarynu, kilkanaście ziaren pieprzu, obrane ząbki czosnku, po jednej papryczce i liść laurowy. Słoiki napełnić pomidorami.
Przygotować zalewę: do wody dodać cukier i sól, doprowadzić do wrzenia, dodać ocet i oliwę, gotować 5 minut. Gorącą zalewą zalać pomidory, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem i wystudzić.