>
Menu główne:
Krucho-
Składniki:
(na ok. 25 sztuk)
400 g mąki
150 g masła lub margaryny
3 jaja
2 czubate łyżki cukru pudru
50 g drożdży
2-
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szczypty soli
Dodatkowo:
dowolna konfitura (na nadzienie)
Wykonanie:
Masło z mąką posiekać na stolnicy nożem, dodać roztarte lekko w śmietanie drożdże, jaja, cukier waniliowy i sól. Ciasto dokładnie wyrobić i rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 25 cm i grubości kilku milimetrów (im cieńsze ciasto, tym lepiej). Pociąć na trójkąty, na każdy nałożyć dowolną konfiturę, zwinąć, ułożyć na natłuszczonej blasze i postawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby podrosło.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, ale w temperaturze nie przekraczającej 200 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast posyć cukrem pudrem lub po wystygnięciu polukrować i posypać posiekanymi (bez skórki), lekko przyrumienionymi na maśle migdałami.
To łatwe do wykonania ciasto jest bardzo delikatne i dość długo zachowuje świeżość.