Krucho-drożdżowe rogaliki - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Krucho-drożdżowe rogaliki

 

Składniki:
(na ok. 25 sztuk)

  • 400 g mąki

  • 150 g masła lub margaryny

  • 3 jaja

  • 2 czubate łyżki cukru pudru

  • 50 g drożdży

  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 2 szczypty soli


Dodatkowo:

  • dowolna konfitura (na nadzienie)

Wykonanie:

Masło z mąką posiekać na stolnicy nożem, dodać roztarte lekko w śmietanie drożdże, jaja, cukier waniliowy i sól. Ciasto dokładnie wyrobić i rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 25 cm i grubości kilku milimetrów (im cieńsze ciasto, tym lepiej). Pociąć na trójkąty, na każdy nałożyć dowolną konfiturę, zwinąć, ułożyć na natłuszczonej blasze i postawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby podrosło.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, ale w temperaturze nie przekraczającej 200 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast posyć cukrem pudrem lub po wystygnięciu polukrować i posypać posiekanymi (bez skórki), lekko przyrumienionymi na maśle migdałami.

To łatwe do wykonania ciasto jest bardzo delikatne i dość długo zachowuje świeżość.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego