>
Menu główne:
Kotlety z ciecierzycy w tortilli
Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Składniki:
3/4 szklanki suchej ciecierzycy (lub puszka ciecierzycy w zalewie)
2 drobno posiekane cebule
3 marchewki
1 duża cukinia
2 łyżki masła i 1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
80 g orzeszków ziemnych (bez soli)
1 jajko
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka curry
po 1/4 łyżeczki kminu i kolendry
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz (wedle uznania)
Na sos czosnkowo-
4 łyżki gęstego jogurtu nat.
3 łyżki śmietany 12 %
1 łyżka majonezu
czosnek granulowany
koperek (świeży + suszony)
Dodatkowo:
bułka tarta albo kaszka kukurydziana (do panierowania)
masło klarowane (do smażenia)
ciabatty, bułki burgerowe albo tortille pełnoziarniste (do podania)
sałata, ogórek, pomidor, czerwona cebula (do podania)
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc w dużej misce. Namoczoną ciecierzycę gotować ok. 1 godziny do miękkości, odsączyć z wody, ostudzić. Ciecierzycę z puszki wystarczy dobrze odsączyć.
Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce, cebulę posiekać, czosnek przetrzeć przez praskę.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać marchewkę, smażyć mieszając co jakiś czas przez ok 10 minut. Dodać cukinię, lekko posolić i smażyć kolejne 10 minut.
Podsmażone warzywa przełożyć na durszlak i dobrze odsączyć z płynu. Przełożyć do miski i przestudzić.
Ciecierzycę zmiksować na gładko.
Orzeszki zmielić i przełożyć do warzyw. Dodać resztę składników na kotleciki i wszystko dokładnie wymieszać, próbując masy czy jest wystarczająco doprawiona.
Masę -
Łyżką nabierać porcję wielkości małego jajka, formować w kulkę, następnie lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce/kaszce kukurydzianej. Ulepione kotleciki potrzymać ok. 1/2 godziny w lodówce. Smażyć na rumiano.
Podawać w picie, bułce burgerowej lub tortilli z warzywami i sosem.
Sos czosnkowo-