>
Menu główne:
Kotlety mielone z sosem pieprzowym
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 czerstwa kajzerka (lub kilka łyżek bułki tartej)
80 ml mleka
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
vegeta, pieprz kolorowy (wedle uznania)
bułka tarta do panierowania kotletów
4 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki marynowanego pieprzu (czerwonego lub zielonego)
Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku, namoczoną w mleku kajzerkę (lub bułkę tartą i mleko) oraz jajko; doprawić vegetą, pieprzem i 2 łyżkami natki pietruszki. Dokładnie wymieszać. Z masy formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.
Sos przygotować wg przepisu zamieszczonego tutaj. Następnie do sosu dodać pieprz marynowany i wymieszać.
Kotlety układać na talerzach i polewać sosem.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub puree i dowolną surówką.