Kotlety mielone z sosem pieprzowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Kotlety mielone z sosem pieprzowym


 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 2 cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 jajko

  • 1 czerstwa kajzerka (lub kilka łyżek bułki tartej)

  • 80 ml mleka

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • vegeta, pieprz kolorowy (wedle uznania)

  • bułka tarta do panierowania kotletów

  • 4 łyżki oleju roślinnego

  • 3 łyżki marynowanego pieprzu (czerwonego lub zielonego)

Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku, namoczoną w mleku kajzerkę (lub bułkę tartą i mleko) oraz jajko; doprawić vegetą, pieprzem i 2 łyżkami natki pietruszki. Dokładnie wymieszać. Z masy formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.

Sos przygotować wg przepisu zamieszczonego tutaj
. Następnie do sosu dodać pieprz marynowany i wymieszać.

Kotlety układać na talerzach i polewać sosem.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub puree
i dowolną surówką.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego