>
Menu główne:
Kotleciki z kurczaka
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
pół zielonej papryki
pół czerwonej papryki
1 cebula
4 łyżki kukurydzy
2 jajka
4 łyżki mąki kukurydzianej
sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne, zioła prowansalskie (wedle uznania)
Ponadto:
olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. W misce wymieszać ze sobą cebulę, paprykę, kurczaka i kukurydzę.
Dodać przyprawy, jajka i mąkę, dokładnie wymieszać. Masa powinna mieć dość gęstą konsystencję.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać masę, formując średniej wielkości kotleciki; smażyć na złoto z obu stron.
Podawać z frytkami, chutney'em i dowolną surówką.