>
Menu główne:
Kopytka z sosem z sera pleśniowego
Składniki:
(na 4-
1 kg mącznych ziemniaków
ok. 350 g mąki pszennej
4 jajka
1 opakowanie sera pleśniowego (np. z pieprzem)
200 ml śmietany kremówki
sól, biały pieprz
kilka łyżek posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, część szczypiorku oraz jajka; doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić -
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli, wrzucać partiami kopytka; gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wybierać je łyżką cedzakową i dokładnie odsączać.
Do rondelka wlać śmietanę i włożyć pokrojony w kostkę ser. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż się rozpuści; doprawić solą i pieprzem.
Kopytka polać sosem serowym i posypać resztą szczypiorku. Podawać z dowolną surówką.