>
Menu główne:
Kolorowe wiosenne kanapki
Składniki:
3 kromki razowego chleba
5 plasterków dowolnej wędliny
2 plasterki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
2 plasterki pomidora
2 plasterki żółtej papryki
1 jajko
1 liść sałaty
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka serka topionego z ziołami
kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
szczypiorek (do przybrania)
sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)
Wykonanie:
Z podanych składników przygotować 3 rodzaje kanapek:
1) Kromkę posmarować masłem. Położyć plasterek wędliny, plasterki jajka i plasterek pomidora. Przybrać majonezem. Posypać szczypiorkiem.
2) Kromkę posmarować masłem. Położyć plasterek wędliny, posmarować go musztardą, ułożyć sałatę, kolejny plasterek wędliny, paprykę, cebulę i oliwki. Posypać szczypiorkiem.
3) Kromkę posmarować serkiem topionym. Położyć 2 plasterki wędliny, następnie pomidora, paprykę, cebulę i oliwki. Posypać szczypiorkiem.
Doprawić solą i pieprzem.