Klopsiki mięsne w sosie curry - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Klopsiki mięsne w sosie curry

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 300 g mielonej wieprzowiny

  • 1 puszka Bonduelle Indiana, Biała i Czerwona Fasola z Ananasem w Sosie Curry

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mleka

  • 1 łyżka bułki tartej

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • sól, pieprz czarny, curry, kolendra, majeranek (wedle uznania)

Wykonanie:

Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kolendrą i majerankiem. Dodać mleko, bułkę tartą; doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić.

Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować niewielkie kuleczki i smażyć, aż się mocno zrumienią. Zdjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Przykryć i dusić, aż będzie miękka. Następnie dodać mieszankę Bonduelle, klopsiki i koncentrat pomidorowy. Dusić ok. 10 minut. Doprawić do smaku curry, solą i pieprzem.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego