>
Menu główne:
Klopsiki mięsne w sosie curry
Składniki:
300 g mielonej wieprzowiny
1 puszka Bonduelle Indiana, Biała i Czerwona Fasola z Ananasem w Sosie Curry
2 ząbki czosnku
3 łyżki mleka
1 łyżka bułki tartej
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz czarny, curry, kolendra, majeranek (wedle uznania)
Wykonanie:
Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kolendrą i majerankiem. Dodać mleko, bułkę tartą; doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić.
Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować niewielkie kuleczki i smażyć, aż się mocno zrumienią. Zdjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Przykryć i dusić, aż będzie miękka. Następnie dodać mieszankę Bonduelle, klopsiki i koncentrat pomidorowy. Dusić ok. 10 minut. Doprawić do smaku curry, solą i pieprzem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.