>
Menu główne:
Insalata mista
Insalata mista to po prostu mieszana sałatka. Składniki są dowolne, więc ilu ludzi, tyle pomysłów na tą sałatkę. Ta, którą zaprezentowałam poniżej, jest jedną z najprostszych odmian. W wersji wzbogaconej dodaję również: ogórka, paprykę, kukurydzę konserwową, pomidorki koktajlowe, marynowane cebulki, oliwki, kapary, itd.... :)
Każda wersja jest równie prosta a zarazem równie smaczna. Przepis został przywieziony przeze mnie prosto z rozgrzanej słońcem Sycylii :)
Składniki:
100 g mieszanych sałat ( np. masłowa, dębowa, rucola, radicchio, rzymska, cykoria)
1/2 czerwonej cebuli
2 średnie pomidory (lub 10 pomidorków koktajlowych, np. roma)
2 łyżki białego lub czerwonego octu winnego
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka oregano
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)
Wykonanie:
Sałaty opłukać, osuszyć i porwać na kawałki.
Pomidory umyć i pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać i pokroić w cieniutkie krążki.
Przygotować sos: oliwę wymieszać dokładnie z octem winnym, solą, pieprzem i ziołami.
Sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać; od razu podawać.
Sałatka sprawdzi się jako przystawka, a także jako dodatek np. do mięsa pieczonego na grillu.
Na zjęciu po prawej: ta sama sałatka z dodatkiem kukurydzy konserwowej i kilku kropel soku z cytryny.