>
Menu główne:
Gnocchi w sosie szpinakowo-
Składniki:
1 opakowanie gnocchi (400 g)
1 camembert z pieprzem
1 serek topiony śmietankowy
4 łyżki parmezanu
100 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietany kremówki
400 g szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, biały pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Na patelni rozpuścić masło, dodać obrany, opłukany i pokrojony w paski szpinak. Smażyć kilka minut, aż zmniejszy objętość. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić śmietaną i sporą ilością pieprzu. Dodać bulion i pokrojone w kostkę sery: topiony oraz camembert. Gotować na wolnym ogniu, aż sery się rozpuszczą. W razie potrzeby sos można jeszcze doprawić solą oraz pieprzem.
Gnocchi ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wymieszać z oliwą i przełożyć do jednego dużego bądź dwóch mniejszych naczyń do zapiekania. Polać przygotowanym sosem i posypać parmezanem.
Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do czasu aż parmezan się roztopi a całość zrumieni.