Gazpacho - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Gazpacho

W sam raz na gorące, letnie dni.


 

Składniki:

(na 2-3 porcje)

  • 3 średniej wielkości dojrzałe pomidory

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki czerwonego octu winnego

  • pół czerwonej papryki

  • 1 papryczka chili (lub 1 łyżka pieprzu cayenne)

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka mielonych nasion kolendry

  • sól, pieprz (wedle uznania)

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)


Dodatki:

  • pokrojone w kostkę ogórki

  • grzanki z pszennego chleba

  • czarne oliwki

  • pokrojona w paski czerwona papryka



Wykonanie:

Pomidory umyć, naciąć i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki i posiekać. Zmiksować w blenderze razem z papryką, czosnkiem i papryczką chili, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przetrzeć przez gęste sito, wymieszać z oliwą i octem i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Podawać z kostkami lodu i dodatkami.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego