>
Menu główne:
Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych
Składniki:
1 filet z kurczaka
80 g płatków kukurydzianych
1 jajko
2 łyżki masła
sól, pieprz, vegeta, przyprawa do kurczaka (wedle uznania)
Wykonanie:
Fileta obrać, opłukać, przekroić wzdłuż na pół, rozbić na cienkie kotlety i obsypać przyprawami.
Jajko roztrzepać a płatki kukurydziane włożyć do foliowej torebki i rozgnieść tłuczkiem, aby powstały mniejsze kawałki.
Kotlety panierować w jajku i płatkach, smażyć na rozgrzanym maśle ok. 4 minut z każdej strony. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i fasolką polaną zrumienioną bułką tartą.