>
Menu główne:
Filet faszerowany pieczarkami
Można go śmiało jeść w II fazie (PW) diety Dukana
Składniki:
(na ok. 12 porcji)
5 piersi z kurczaka
1 kg pieczarek
4 cebule
vegeta, pieprz biały, majeranek (wedle uznania)
1/2 kostki rosołowej grzybowej
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju parafinowego
Wykonanie:
Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju parafinowego. Dodać obrane, oczyszczone i posiekane w kostkę pieczarki; obsmażyć. Dodać kostkę grzybową i doprawić ewentualnie pieprzem. Dusić do całkowitego odparowania powstałego soku. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Pierś z kurczaka opłukać, obrać i podzielić na cienkie filety. Ułożyć ściśle, jeden koło drugiego, na kawałku folii aluminiowej posmarowanej olejem parafinowym. Posypać vegetą, majerankiem i białym pieprzem.
Farsz pieczarkowy wyłożyć na filetach i zwinąć jak roladę. Wierzch posypać majerankiem. Podlać wodą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
Piec przykryte folią aluminiową 1 godzinę. Po tym czasie upewnić się, czy mięso jest miękkie, nakłuwając je drewnianym patyczkiem. Jeśli tak, mięso polać powstałym sosem i wstawić do piekarnika jeszcze na kilka minut, żeby przyrumieniło się z wierzchu.
Można podawać na ciepło, jednak na zimno lepiej się kroi.