Faszerowana papryka - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Faszerowana papryka

 

Składniki:

(na 6 porcji)


  • 400 g mielonej wieprzowiny

  • 3 duże papryki

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g ugotowanego na sypko ryżu

  • 2 duże marchewki

  • 2 jajka

  • 1 puszka pomidorów bez skóry

  • garść posiekanych zielonych oliwek

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

  • 250 ml bulionu warzywnego

  • 1 papryczka chili

  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki

  • 2 gałązki świeżego tymianku

  • 1 łyżka cukru

  • sól, vegeta, pieprz cayenne (wedle uznania)

  • 6 łyżek parmezanu


Wykonanie:


Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne.

Mięso mielone wymieszać z ryżem, pokrojoną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwkami i posiekaną bądź utartą marchewką. Dodać koncentrat pomidorowy, jajka, pietruszkę i posiekane listki tymianku. Doprawić vegetą i pieprzem cayenne. Przygotowanym farszem napełnić papryki.

Przygotować sos:
Pomidory zmiksować z papryczką chili, dodać bulion; doprawić cukrem i pieprzem cayenne.

Papryki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać przygotowanym sosem. Piec pod przykryciem ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Tuż przed podaniem każdą połówkę papryki posypać łyżką sera. Podawać same bądź z pieczywem i dowolną sałatką.


Porada Blondynki:

Aby sos by³ delikatniejszy, mo¿na tu¿ przed podaniem dodaæ do niego 3 ³y¿ki œmietany kremówki.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego