>
Menu główne:
Faszerowana papryka
Składniki:
400 g mielonej wieprzowiny
3 duże papryki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
100 g ugotowanego na sypko ryżu
2 duże marchewki
2 jajka
1 puszka pomidorów bez skóry
garść posiekanych zielonych oliwek
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
250 ml bulionu warzywnego
1 papryczka chili
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
2 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka cukru
sól, vegeta, pieprz cayenne (wedle uznania)
6 łyżek parmezanu
Wykonanie:
Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne.
Mięso mielone wymieszać z ryżem, pokrojoną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwkami i posiekaną bądź utartą marchewką. Dodać koncentrat pomidorowy, jajka, pietruszkę i posiekane listki tymianku. Doprawić vegetą i pieprzem cayenne. Przygotowanym farszem napełnić papryki.
Przygotować sos:
Pomidory zmiksować z papryczką chili, dodać bulion; doprawić cukrem i pieprzem cayenne.
Papryki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać przygotowanym sosem. Piec pod przykryciem ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Tuż przed podaniem każdą połówkę papryki posypać łyżką sera. Podawać same bądź z pieczywem i dowolną sałatką.
Porada Blondynki: |