Farfalle z brokułami i słonecznikiem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Farfalle z brokułami i słonecznikiem


 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 180 g makaronu farfalle

  • 6-8 różyczek brokuła

  • garść łuskanych ziaren słonecznika

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki serka topionego naturalnego

  • sól, biały pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:

Na suchej na patelni uprażyć ziarna słonecznika; odstawić.

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać brokuła (świeżego bądź mrożonego), doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem aż brokuł zmięknie (w międzyczasie różyczki brokuła należy "rozbić" na mniejsze kawałeczki przy pomocy drewnianej łyżki). Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać. Jeśli powstały sos będzie zbyt gęsty, można go rozrzedzić, dodając nieco mleka.

Makaron ugotować al dente, odcedzić, wymieszać z sosem brokułowym. Całość posypać ziarnami słonecznika.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego