>
Menu główne:
Farfalle z brokułami i słonecznikiem
Składniki:
180 g makaronu farfalle
6-
garść łuskanych ziaren słonecznika
2-
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki serka topionego naturalnego
sól, biały pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Na suchej na patelni uprażyć ziarna słonecznika; odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać brokuła (świeżego bądź mrożonego), doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem aż brokuł zmięknie (w międzyczasie różyczki brokuła należy "rozbić" na mniejsze kawałeczki przy pomocy drewnianej łyżki). Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać. Jeśli powstały sos będzie zbyt gęsty, można go rozrzedzić, dodając nieco mleka.
Makaron ugotować al dente, odcedzić, wymieszać z sosem brokułowym. Całość posypać ziarnami słonecznika.