Dukanowski omlet z szynką i serem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Dukanowski omlet z pieczarkami, szynką i serem

Sycąca przekąska na II fazę PW.


 

Składniki:

(na 1 porcję)

  • 3 jajka

  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

  • 2 łyżki mleka 0%

  • 3 plastry chudej szynki konserwowej

  • 5 pieczarek

  • 1 plasterek serka topionego Gouda Fit Hochland (lub 3 łyżki serka wiejskiego lekkiego 3%)

  • sól, pieprz (wedle uznania)

  • 1 łyżka oleju parafinowego (opcjonalnie)


Wykonanie:

Jajka ubić w misce z mlekiem, skrobią i przyprawami.
Pieczarki obrać, oczyścić i pokroić w plasterki. Dodać do masy i wymieszać.

Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej (lub na oleju parafinowym).

Na upieczonej stronie położyć szynkę i plasterek sera. Złożyć na pół i jeszcze chwilę piec, aż serek się rozpuści.

Aby omlet był bardziej puszysty, żółtka można oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę i wymieszać z żółtkami.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego