>
Menu główne:
Dukanowski omlet z pieczarkami, szynką i serem
Sycąca przekąska na II fazę PW.
Składniki:
3 jajka
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki mleka 0%
3 plastry chudej szynki konserwowej
5 pieczarek
1 plasterek serka topionego Gouda Fit Hochland (lub 3 łyżki serka wiejskiego lekkiego 3%)
sól, pieprz (wedle uznania)
1 łyżka oleju parafinowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Jajka ubić w misce z mlekiem, skrobią i przyprawami.
Pieczarki obrać, oczyścić i pokroić w plasterki. Dodać do masy i wymieszać.
Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej (lub na oleju parafinowym).
Na upieczonej stronie położyć szynkę i plasterek sera. Złożyć na pół i jeszcze chwilę piec, aż serek się rozpuści.
Aby omlet był bardziej puszysty, żółtka można oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę i wymieszać z żółtkami.