Czarcie pierogi - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Czarcie pierogi


 

Składniki:
(na ok. 35-40 sztuk pierogów z placuszków o średnicy 8 cm)

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków

  • 6-8 łyżek mąki pszennej

  • 6-8 łyżek mąki ziemniaczanej

  • 2 jajka

  • 2 łyżki ostrej papryki w proszku

  • 1 łyżeczka soli

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej


Farsz:

  • 700 g pieczarek

  • 2 średnie cebule

  • 3 łyżki masła

  • 50 ml bulionu grzybowego

  • sól, biały pieprz, pieprz cayenne (wedle uznania)

  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)


Ponadto:

  • olej do głębokiego smażenia

  • mąka do podsypywania




Wykonanie:

Pieczarki obrać, opłukać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekane pieczarki i bulion grzybowy; smażyć, aż cały sok odparuje. Dodać przyprawy i ewentualnie pietruszkę, wymieszać i wystudzić.

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie; wystudzić i przecisnąć przez praskę bądź zemleć. Dodać obie mąki, jajka, sodę i przyprawy; zagnieść ciasto. Gdyby za bardzo się kleiło, dodać więcej mąki pszennej (ciasto powinno być elastyczne).

Gotowe ciasto dzielić na porcje i rozwałkowywać na placki o grubości ok. 0,5 cm. W czasie wałkowania podsypywać mąką, aby nie kleiło się do stolnicy. Wykrawać placuszki; nakładać farsz i sklejać.

Pierogi smażyć w głębokim tłuszczu, aż się zrumienią.
Podawać z gulaszem wieprzowym i dowolną surówką.






Porada Blondynki:

Piero¿ki œwietnie komponuj¹ siê tak¿e z czerwonym barszczem b¹dŸ polane sosem czosnkowym.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego