>
Menu główne:
Clafoutis ze śliwkami
Składniki:
(na formę o pojemności 2,5 l)
1 kg śliwek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru waniliowego
pół szklanki mleka
3 jajka
2 łyżki masła + masło do smarowania formy
1 łyżka brązowego cukru
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło, dodać obrane i pokrojone na połówki śliwki, chwilę smażyć. Następnie dodać brązowy cukier i smażyć, aż masa zgęstnieje; lekko przestudzić i przełożyć do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Jajka, mleko, cukier i mąkę zmiksować na gładką masę. Masę wylać na owoce i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać gorące z bitą śmietaną bądź posypane cukrem pudrem.