Clafoutis ze śliwkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Clafoutis ze śliwkami


 

Składniki:
(na formę o pojemności 2,5 l)

  • 1 kg śliwek

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka cukru waniliowego

  • pół szklanki mleka

  • 3 jajka

  • 2 łyżki masła + masło do smarowania formy

  • 1 łyżka brązowego cukru

Wykonanie:


W rondelku rozpuścić masło, dodać obrane i pokrojone na połówki śliwki, chwilę smażyć. Następnie dodać brązowy cukier i smażyć, aż masa zgęstnieje; lekko przestudzić i przełożyć do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Jajka, mleko, cukier i mąkę zmiksować na gładką masę. Masę wylać na owoce i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do  180 stopni C. Podawać gorące z bitą śmietaną bądź posypane cukrem pudrem.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego