>
Menu główne:
Ciasto naleśnikowe
Składniki:
(na ok. 8 sztuk)
3 jajka
500 ml mleka
220 g mąki
2 łyżki oleju
szczypta soli
masło lub olej do smażenia
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wbić jajka i dokładnie rozmieszać (trzepaczką lub mikserem), wlać mleko i powoli, cały czas mieszając, dodawać mąkę. Dodać sól i łyżkę oleju. Zmiksować lub rozmieszać na gładką masę.
Odstawić na ok. 30 minut, aż ciasto zgęstnieje.
Teflonową patelnię posmarować olejem (przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego). Ciasto wlewać na mocno rozgrzany tłuszcz przy pomocy łyżki wazowej; obracając patelnię, równomiernie rozprowadzić jak najcieńszą warstwę ciasta.
Smażyć ok. 2 minut z każdej strony. Gotowe układać jeden na drugim i odkładać w ciepłe miejsce pod przykryciem.
W wersji słodkiej do ciasta dodać 2 łyżki cukru, natomiast w wersji słonej dodać łyżeczkę soli i pieprzu.
Amerykańskie naleśniki -