>
Menu główne:
Chrupiące rogaliki
Składniki:
3 szklanki mąki
2 jajka
50 g świeżych drożdży (lub7 g suszonych)
2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
6 łyżek letniego mleka
dowolne nadzienie (dżem, konfitura, przecier owocowy, itp.)
Wykonanie:
W mleku rozrobić drożdże. Wszystkie składniki (oprócz dżemu) połączyć i zagnieść ciasto.
Włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Potem podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek, pokroić na 8 trójkątów. Na każdy nakładać dowolne nadzienie. Każdy trójkącik zwinąć w rogala, posmarować białkiem i posypać cukrem. Pozostawić do wyrośnięcia a następnie piec 15 minut w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 st. C.