>
Menu główne:
Chili con carne
Składniki:
500 g chudej mielonej wołowiny
1 duża biała lub czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju z oliwek
1 puszka czerwonej fasoli kidney
1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 kostka bulionu wołowego
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz cayenne (wedle uznania)
Wykonanie:
W rondlu rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Stopniowo dodawać wołowinę, smażyć cały czas mieszając, aż zrumieni się z każdej strony. Następnie dodać obrane z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę obie papryki.
Dodać pomidory z zalewą, bulion wołowy, koncentrat pomidorowy, kmin rzymski, doprawić solą, pieprzem i cukrem. W razie potrzeby podlać odrobiną wody i dusić do miękkości.
Na koniec dodać odsączoną z zalewy i wypłukaną fasolę i chwilę razem pogotować.
Podawać gorące z ciepłymi tortillami, gotowanym ryżem, bądź pieczywem i np. z sałatką z awokado.