Chili con carne - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Chili con carne

 

Składniki:

(na 4 porcje)


  • 500 g chudej mielonej wołowiny

  • 1 duża biała lub czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oleju z oliwek

  • 1 puszka czerwonej fasoli kidney

  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • 1 kostka bulionu wołowego

  • 1 czerwona papryka

  • 1 papryczka chili

  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól, pieprz cayenne (wedle uznania)


 

Wykonanie:


W rondlu rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Stopniowo dodawać wołowinę, smażyć cały czas mieszając, aż zrumieni się z każdej strony. Następnie dodać obrane z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę obie papryki.
Dodać pomidory z zalewą, bulion wołowy, koncentrat pomidorowy, kmin rzymski, doprawić solą, pieprzem i cukrem. W razie potrzeby podlać odrobiną wody i dusić do miękkości.
Na koniec dodać odsączoną z zalewy i wypłukaną fasolę i chwilę razem pogotować.

Podawać gorące z ciepłymi tortillami, gotowanym ryżem, bądź pieczywem i np. z sałatką z awokado.






 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego