>
Menu główne:
Cheeseburgery
Składniki:
(na 2 porcje)
2 bułki do hamburgerów
4 gotowe kotlety do hamburgerów
2 cienkie plasterki białej lub czerwonej cebuli
2 plasterki topionego sera
kilka plasterków ogórka kiszonego
kilka kawałków sałaty lodowej
2 plasterki pomidora
Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki prażonej cebulki
pieprz czarny (wedle uznania)
Wykonanie:
Kotlety ułożyć na średnio rozgrzanym grillu i smażyć ok. 4 minut z każdej strony. Bułki przekroić na pół i również ułożyć na grillu. Podgrzewać ok. 3 minut często odwracając.
Na spodzie bułki ułożyć kilka kawałków sałaty lodowej, kotleta, plasterek sera i znów kotleta, następnie plasterek pomidora, cebuli i kilka plasterków ogórka. Polać sosem i przykryć drugą połówką bułki.
Podawać z frytkami i dowolną surówką.